Reciclarea DEEE

reciclare

De ce reciclăm deșeurile electronice?

Din două motive foarte importante. În primul rând, ne referim la aspectele negative, și anume că DEEE-urile conțin substanțe periculoase pentru mediu și sănătatea noastră, precum gaze cu efect de seră sau metale grele dăunătoare sănătății dacă se pierd în natură.

În al doilea rând, ne referim la aspectele pozitive, și anume că se recuperează o un procent mare de materii prime secundare, echipamentele având au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (între 85-90%), care pot fi refolosite pentru reparare sau un nou ciclu de producție.

Cum colectăm DEEE-urile?

Deșeurile electronice nu trebuie să ajungă la gunoi sau la colectori informali pentru vor ajunge la marginea localităților dezmembrate sau incinerate pentru obținerea cuprului și a fierului. Arderea DEEE este extrem de dăunătoare pentru sănătatea omului și a mediului înconjurător deoarece suntem expuși la cel puțin 10 substanțe chimice, printre care dioxine, plumb și mercur. Un comportament legal și responsabil presupune:

  • debarasare la puncte de colectare ale primăriei sau ale salubrității ori colectorilor de deșeuri autorizați;
  • Când îți cumperi un aparat electrocasnic mare, vânzătorul are obligația legală să îl preia GRATUIT pe cel vechi (sistemul 1:1 în retail)
  • Predare într-un magazin în care se vând electronice și electrocasnice unde sunt recipiente de colectare DEEE de mici dimensiuni;
  • Colectare DEEE de la domiciliu (pentru echipamente de mari dimensiuni) de către operatori autorizați.

Ce înseamnă reciclarea DEEE?

În funcție de tipul de aparat electric sau electronic, acestea întră în diferite procese de producție pentru a fi tratate și reciclate. Ceea ce rezultă prin reciclare, așa-numitele „fracții”, pot ajunge să fie folosite pentru fabricarea de produse noi sau pot fi reutilizate că atare.

Scroll to Top