Cum gestionăm corect DEEE?

Cum gestionăm corect DEEE

Tratarea corespunzătoare a deșeurilor electronice este esențială pentru minimizarea impactului nociv al acestora asupra mediului și sănătății umane. Mai jos sunt pașii cheie pentru tratarea responsabilă a deșeurilor electronice.

Reduceți, reutilizați și reparați

– Reduceți: Cumpărați doar ceea ce aveți cu adevărat nevoie și luați în considerare durata de viață și eficiența energetică a electronicelor înainte de a le achiziționa.

– Reutilizați: Înainte de a arunca electronicele vechi, verificați dacă acestea pot fi reutilizate sau dacă li se poate oferi o a doua viață. Donarea sau transmiterea dispozitivelor funcționale le prelungește utilizarea.

– Reparați: Dacă dispozitivul dumneavoastră se strică, încercați să-l reparați înainte de a-l înlocui. Acest lucru reduce volumul de deșeuri electronice generate.

– Pregătirea pentru reutilizare: atunci când predați spre reciclare electrocasnicele sau electronicele, nu le dezasamblați. Predarea unui echipament complet crește sansele ca acesta să fie recondiționat pentru o a doua viață

Colectarea și reciclarea corespunzătoare

– Colectarea deșeurilor de către un colector sau centru autorizat-  intrați pe www.hartareciclării.ro pentru identificarea celui mai apropiat punct de colectare, sau contactați un colector autorizat, fie că este primăria sau colector privat. Nu aruncați la gunoi nici măcar cele mai mici DEEE-uri precum fiare de călcat, țigări electronice, cabluri, becuri, jucării sau bateriile lor.

Reciclare certificată a deșeurilor electronice: Aceste centre demontează electronicele, recuperează materialele valoroase (cum ar fi metalele, materialele plastice și sticla) și se asigură că substanțele periculoase sunt manipulate în siguranță.

– Programe de preluare: în România, comercianți de electrocasnice oferă programe de preluare  1 la 1, adică atunci când cumpărăm o mașină de spălat nouă sau un frigider, putem să predăm gratuit aparatul vechi. Producătorii sunt obligați să gestioneze corect DEEE-urile.

– Centre de aport voluntar:  aceste locații vor apărea într-un număr din ce în ce mai mare în țara noastră  și vor fi gestionate de către autoritățile locale. Dacă nu aveți unul în localitatea dumneavoastră, puteți să intrebați primăria când și unde va fi amplasat.

Evitați colectarea și eliminarea informală

Nu aruncați deșeurile electronice în gunoiul obișnuit: Deșeurile electronice nu trebuie aruncate niciodată în gunoiul menajer. Aruncarea acestora într-un depozit de deșeuri sau abandonul pentru preluarea de către colectorii informali va duce la eliberarea substanțelor nocive în mediu.

Evitați depozitele informale de deșeuri electronice: predarea și prelucrarea informală a deșeurilor electronice duce la  arderea sau dezmembrarea nereglementată a electronicelor, expunând lucrătorii  și comunitățile din jur la materiale toxice. Asigurați-vă întotdeauna că deșeurile electronice sunt prelucrate în mod responsabil.

Pe scurt, pentru a trata deșeurile electronice în mod responsabil, concentrați-vă pe reducerea, reutilizarea, reciclarea și asigurarea eliminării corespunzătoare prin programe și sisteme de colectare certificate. Prin luarea acestor măsuri, putem proteja mediul și sănătatea publică de efectele negative ale deșeurilor electronice.

Scroll to Top